BOBATH (NÖROGELİŞİMSEL TEDAVİ)

Bir fizyoterapist olan Berta Bobath ve eşi nörofizyolog Karel Bobath, nörögelişimsel tedavi prensipleriyle yetişkin nörolojik hastalarda 1940’lardan başlayarak geliştirdikleri bu yaklaşımı 1960’lı yıllarda doğuştan hareket bozukluğu olan bebek ve çocuklarda kullanmaya başlamışlardır. Günümüzde çocuklarla çalışan fizyoterapistler Serebral Palsi (SP)’li çocuklar başta olmak duyu-motor bozukluklara neden olan farklı tablolarda bu yaklaşımı yaygın olarak kullanmaktadırlar. Bobath yaklaşımı, geliştirilen bilimsel kuramlar ve ampirik deneyimleri içine alacak şekilde biçimlendirilmiş olup, gelişmeye açık dinamik bir yapı göstermektedir. Bu yönünle ilk uygulamalardan başlayarak günümüze kadar gelişmiş ve bazı değişimlere uğramıştır.

BOBATH EĞİTİMİ HAKKINDA

Ülkemizde 8 haftalık Basic NDT-Bobath kursları ilk kez 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsünde Feride Bilir tarafından organize edilmeye başlanmıştır. İlk Introductory (bilgilendirici) seminerler ise 2001-2005 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı, Fizyoterapi Ünitesi bünyesinde düzenlenmiştir. Sonrasında kurslar Çocuk Fizyoterapistleri Derneği bünyesinde yürütülmüş ve ülkemizde bugüne kadar 7 basic (temel) 8 haftalık kurs düzenlenerek toplam 126 Kişi Bobath terapisti ünvanı almıştır. 2013 yılında ise Nörogelişimsel Tedavi (Bobath) Terapistleri Derneği kurulmuştur. Bu aşamadan sonra ülkemizde Serebral palsili bireyler için uygulanan Bobath uygulamaları ile ilgili her türlü faaliyet bu dernek çatısı altında yürütülmeye başlanmıştır.

THE EUROPEAN BOBATH TUTORS ASSOCIATION (EBTA) BOBATH KURSLARI;

Bobath Basic (Temel) Kurs : 8 Haftalık Bobath Konsepti Temel Eğitimi. Bu kurs 280 saattir. Bobath tutorları tarafından serebral palsili çocuk ve bireylerde değerlendirme, klasifikasyon, fasilitasyon, nörofizyolojik gelişim, patoloji, normal motor gelişim, anormal motor gelişim yanında, OT ( ergoterapi), SLT (oral motor rehabilitasyon, konuşma terapisi), nöroloji, neonatoloji, ortopedi uzmanları tarafından verilen dersleri içerir. Pratik uygulama ağırlıklı yoğun eğitimdir. Bu kursa katılmak için Introductory kursu alma zorunluluğu yoktur. Fizyoterapist olan herkes katılabilir.

Kaynak: https://www.bobathterapistleri.org/Pages1_1/2097